Wereld aids congres 2018

RAI 22 t/m 27 juli 2018

Een bijzondere week, 180 landen waren aanwezig om hun boodschap uit te dragen. De stands waren kleurrijk en interessant; onderwerpen zoals homoseksualiteit, heteroseksualiteit, transgender, travestie, drag queens en drugverslaving kwamen aan bod.
Wanneer je daar in die hele grote hal van de RAI rondloopt, word je je bewust dat de problemen waar wij hier in Nederland tegenaan lopen mondiaal zijn.

Veel mensen in de stands, talloze bezoekers, zoveel huidskleuren, seksvoorkeuren en allen vragend om aandacht en “alsjeblieft geen oordeel over wat mij is overkomen”.
Om maar een voorbeeld te noemen: er was een stand van Maleisië met de prachtige leuze “Support don’t punish” waar men vertelde dat wanneer een drugsverslaafde wordt aangehouden, deze linea recta de gevangenis ingaat zonder enige vorm van proces.

Op drie van deze dagen was de Stichting werkgroep hiv en vooroordelen te gast bij de stand van de hiv vereniging en Positively Dutch. Hier droegen wij onze boodschap uit hoe belangrijk het is om jongeren van 11, 12 en 13 jaar, in een interactieve presentatie, informatie te geven over aids en hiv.
Wij vertelden hoe wij dat doen, en onze bezoekers uit onder andere Zuid-Afrika en India konden zich vinden in onze redenering dat je beter vooraf dan achteraf de kennis kan overdragen. De vooroordelen die wij tegenkomen, zoals weerstand bij volwassenen, herkenden zij ook.

Het was geweldig te kunnen verbinden en netwerken met zoveel interessante en mooie mensen van over de hele wereld. Het was een bijzondere en prachtige ervaring om daarbij te mogen zijn, en vooral om te genieten van de ongelooflijke diversiteit die daar in de hal van de RAI aanwezig was.